Klusák: Od pedofilů nám přišlo více než dva tisíce žádostí během deseti dní, dnešní doba je šílená

Filmový režisér Vít Klusák byl posledním hostem projektu Svět médií v 21. století v rámci letošního roku. Na besedě padlo mnoho zajímavých informací, Klusák prozradil, jak se stal režisérem a představil všechny své doposud zrežírované dokumenty. Velkou pozornost pak věnoval filmu V síti, jehož premiéra bude příští rok.

V síti

Hlavním tématem besedy s Vítem Klusákem byl jeho nový dokumentární film V síti. Ten poukazuje na téma zneužívání dětí na internetu a ukazuje, s jakými nepříjemnostmi se prostřednictvím online prostorů uživatelé ve věku od 11 do 13 let potýkají .

Režisér pro diváky v posluchárně připravil i zajímavé ukázky, v nichž herečky, které ve filmu ztvárnily dvanáctileté dívky, komunikovaly prostřednictvím sociálních médií, zejména Skypu a Facebooku s predátory, jejichž jediným cílem bylo získat od obětí obnažené fotky.

„Od pedofilů nám přišlo více než dva tisíce žádostí během deseti dní, dnešní doba je šílená,“ pronesl Klusák. Režisér s sebou do Olomouce vzal všechny tři herečky, které se spolu s posluchači podělily o své nepříliš příjemné zážitky během natáčení. O poznání horší je prý situace pro mladistvé, kteří za sebou nemají žádný tým a procházejí si podobnými případy sami. Často bohužel dochází k tomu, že se s problémem bojí svěřit a nátlaku predátorů nakonec podlehnou.

Řeč ale pochopitelně nebyla pouze o dokumentu. Klusák krátkými slovy představil každý ze svých dosud zrežírovaných pořadů. Delší zastávku udělal u Světa podle Daliborka. „Ještě nikdy jsem nepotkal podobného člověka. Neonacistu Dalibora nepřesvědčil o špatnosti režimu ani rozhovor se ženou, která přežila Osvětim, naopak on začal přesvědčovat ji,“ řekl režisér.

Počátek režisérské kariéry

Klusák promluvil i o začátcích kariéry. „K umění jsem se dostal náhodou, do filmového prostředí mě přivedl o deset let starší bratr, který uměleckou školu studoval,“ vysvětlil. Za skvělé dokumentární filmy tedy diváci musí poděkovat nejen Klusákovi, ale částečně i jeho bratrovi.

Důvod, proč se Klusák rozhodl pro dráhu režiséra dokumentů, je velmi prostý. „V dokumentu si režisér může dovolit více, než v hraném filmu, diváci vás totiž můžou nařknout, že si vymýšlíte, kdežto v dokumentu to tak není. Film v nich navíc přežije, pamatují si to, zajímají je souvislosti,“ prohlásil.

Politika

Dalším z probíraných témat byl i současný stav české politiky. Zvláště v případě Klusáka, který natočil dokument Matrix AB, „věnovaný“ Andreji Babišovi šlo o důležitou součást besedy. V souvislosti se snímkem režisér vypíchl jednu věc – že omylem nahrál rozhovor Babiše s americkým velvyslancem Schapirem, v němž se český premiér přiznal k vlastnění Čapího hnízda, ba co víc, dokonce si tento projekt pochvaloval.

V závěru Klusák přítomné posluchače příliš nepotěšil, dokument s mediální hvězdou Jaromírem Soukupem se nejspíše konat nebude, protože neodpovídal na telefonáty. Pozvání odmítl i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Vít Klusák byl po Stachovi, Wollnerovi, Kubíkovi a Moravcovi pátým a posledním hostem na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci letošního roku.

Přidat komentář